18 Mayıs 2023 Perşembe

ENOUGH


 

Bir gün Slim ve Ginny’in çalıştığı ucuz lokantaya elinde gülle Robbie adında bir adam gelir. Robbie o lokantaya dün de gelmiştir. Robbie’nin oldukça sevimli bir yüzü vardır. Robbie kendisine servis yapan Slim’le flört etmeye çalışmaktadır. Slim ona çok kaba davranmaktadır. Siparişini getirdiğinde Slim ona gülün kimin için olduğunu sorar ve Robbie onun için olduğunu söyler.  Arka masada oturan bir adam olaya müdahale eder. Bu adamın adı Mitch’tir. Robbie’ye: ‘Arkadaşınla kaça bahse girdin?’’ diye sorar. Slim’e şöyle der: ‘’Yarın öğlene kadar seninle yatacağına dair arkadaşıyla iddialaştı.’’ Robbie çıkışır: ‘’Nesin sen, ahlak bekçisi mi?’’ Mitch Robbie’i göğsünden yakalar. Robbie korkar ve şöyle der: ‘’Sadece eğleniyorum.’’ Robbie itiraf eder: ‘’200 dolar, ama seni tanıyınca yüksek olduğunu fark ettim.’’ Mitch ona bir daha bu lokantaya gelmemesini söyler. Robbie de gider. Böylece Mitch Slim’i etkileyerek onunla tanışmış olur. Daha sonra evlenecek ve bir çocuk sahibi olacaklardır. Bu hikayede Robbie haklı gözükmektedir. Ama ne yazık ki bu Mitch ve arkadaşı olan Robbie’nin kızları etkilemek için kurduğu bir tezgahtır. Her şey ne kadar basit gözüküyor, değil mi? Kahramanlık hikayesi uydur ve kızı kap, balık baştan kokarmış derler. Slim sevimli gözüken Robbie yerine agresif ve saldırgan Mitch’i çekici bulmuştur. 

 

Filmin ‘’tanışma’’ bölümü geçildikten sonra ‘’sahip olmak ve korumak’’ başlıklı bölüme geçilir. Evlenmişlerdir. Mitch Slim’e ‘’Benimle güvendesin.’’ der. Yani ona aslında sahte olan bir güven duygusu vermiştir. Filmin ‘’Galip kahraman’’ bölümüne geçilir. Mitch herhangi bir evin kapısını çalar ve satılık olmayan bu evi karısının istediğini söyler. Piyasanın üstünde bir değer söylerken ev sahibini de tehdit ederek satın alır. Slim’in gözünde zorbalık başkasına yapılınca kahramanlık ama kendisine yapılınca mağduriyete dönüşmektedir. ‘’Mutlu ailemiz’’ bölümüne geçilir. Slim Mitch’in telefonuna yapılan çağrıdan Mitch’in Darcelle diye bir kadınla görüştüğünü öğrenir. Mitch Slim’e erkek olduğunu ve kadınlar ile erkeklerin farklı ihtiyaçları olduğunu söyler. Ama maalesef Slim bunu anlayamaz ve duygusal olarak kırılır. Mitch ona takıldığı kızların önemi olmadığını önemli olanın o olduğunu söyler. Yani Slim kraliçe iken Darcelle ve diğer kadınlar metrestir denilebilir. Kabaca erkek cinsel aldatır, kadınlar duygusal aldatır denilebilir. Kadın erkeği de kendisi gibi zanneder. Filmin genel anlamda kadın yanlısı bir tutum sergilediğini anlayabilmek için film analizi uzmanı olmaya gerek yoktur. Slim kendisini paspas gibi hissetmiştir ve sinirlenip kocasına bağırmaya başlar. Mitch’in zorbalığı burada kendisini belli eder. Artık canım, cicim zamanları bitmiştir ve Mitch’in saldırganlığı Slim’i de vurmuştur. Mitch karısının kendisine sert çıkışmasına tahammül edemeyip ona bir tokat atmıştır. Mitch ‘’Sana vuramaz mıyım?’’ der ve Slim ‘’Vuramazsın.’’ der. Bunun üzerine Mitch bir tane yumruk vurur ve Slim yere düşer. Mitch Slim’e vururken erkekliğine güvenmektedir, çünkü ona göre Slim onun dengi değildir. Bu konuda yanıldığını anlayacaktır daha sonra. Slim’e şöyle der: ‘’Ben para kazanıyorum ve kuralları ben koyarım. Kendi kurallarımı.’’ Yani Mitch ve Slim arasında sınıfsal fark vardır, Mitch Slim’e güzel bir hayat sunmuştur ve Mitch’e göre bunun bir bedeli vardır. Mitch’in Slim’e vurduğu sahnelerde bir dövüş yoktur. Slim ona karşılık vermemektedir. Mitch Slim’e şöyle der: ‘’Sevgi ne kadar korkutucu bir şey, ne kadar güçlü ve insana neler yaptırıyor. Bir an bile sensiz yapamam. Sensiz yaşamayı reddediyorum.’’ 

 

Slim Ginny’e kocasını hapse attırmak istemediğini çünkü çocuğunun babası olduğunu söyler. Slim çocukları Gracie’yi kaçırıp gitmek istemektedir. Mitch daha erken davranıp çocuğu okuldan almış hayvanat bahçesine götürmüştür. Slim’in her adımını takip etmektedir. 

Slim polise gider ve içinde bulunduğu durumu başkasının başına gelmiş gibi danışır. Kadına fiziksel şiddet varsa adam tutuklanır ama parası varsa kefaletle çıkar ve mahkemeye kadar serbest kalır. Slim bu durumun Mitch’i daha da sinirlendireceğini ve çıkartılabilecek koruma emrinin de bir işe yaramayacağını düşünmektedir. Çocuk için de şu geçerlidir. Anne babanın çocuk için tehlikeli olduğunu ispatlayamazsa onunla görüşmesini yasal olarak engelleyemez. Bu durumda Slim istediklerini yasal yolla elde edemeyeceğini düşünür.

 

Filmin ‘’Kapı dışarı’’ bölümüne geçilir. Slim tam evden Gracie’yi de kaçırıp gidecekken Mitch uyanır ve Slim’in saçını çekerek onu yere düşürür ve tekmelemeye başlar. Ginny ve iki erkek sesleri duyup eve girdiklerinde Mitch onlara silah doğrultur. Bu sırada Slim yerde baygın yatıyordur. Mitch evine giren 3 kişiyi korkutmak için 1 el ateş eder. Yaşlıca olan adam Slim ve Gracie’yi alıp gitmek istediklerini, engel olursa polise gideceklerini söyleyince Mitch polisin kendisini dinleyeceğini çünkü dolabında ve arabasında uyuşturucu bulacaklarını söyler. Yaşlı adam çocuğu kucaklayıp giderken uyandırır ve babasına bakmasını söyler. Gracie Mitch’e bakınca Mitch silahını saklar yani çocuğuna kötü örnek olmamak istemektedir. Giderken de çocuğuna ‘’Güle güle tatlım:’’ der. 

 

Filmin ‘’You can run’’ bölümüne geçilir. Slim sığınağa gitmek istemez çünkü Gracie olaydan çok etkilenmemiştir ve Slim bunun böyle kalmasını istemektedir. Mitch Slim ve Gracie’nin kaldığı otelde onları bulur ve Slim’i ‘’Çocuğun etkilenmesini istemezsin, değil mi?’’ diyerek tehdit eder. Mitch kapıya kadar gelmiştir. Mitch kapıyı zorlayarak açtığında Slim de camdan dışarı kaçmıştır, kovalamanın sonucunda Slim kucağında Gracie ile otobüse binerek kaçar. 

 

Slim babası Jupiter’in yanına gelir. Jupiter Slim’in hiç hayatında olmayan bir babadır. O Slim’in mektuplarına 20 kez geri dönmemiştir. Ondan para ister ama kocasından şiddet gördüğünü söylemez. Jupiter de Slim’e 12 dolar vererek hiç yardımcı olmaz. Annesi Jupiter’in yanından ayrıldıktan sonra ağlamaya başlar. Gracie onu sakinleştirmeye çalışmaktadır. Slim kimliğini değiştirir ve yeni bir hayat kurar. Mitch’in adamları Jupiter’i öldürmekle tehdit etmiştir. Bunu üzerine Jupiter Slim’e para gönderir. 

 

Gracie Slim’e babasıyla görüşmek istediğini söyler. Mitch’in annesi telefonda çocuğu babasından mahrum ettiği için bunun velayet davasına dönüşebileceğini söyler.. Bunun üzerine Slim Gracie’yi telefonla Mitch ile görüştürür. Mitch Slim’e kötü konuşurken telefon Gracie’de kalır ve Gracie bundan kötü etkilenir. Bu duruma Mitch de üzülmüştür. Slim Gracie’yi Mitch ile görüştürdüğüne pişman olmuştur. 

 

Robbie Mitch’e lokantadaki oyunun kadınları dolandırmak için kullandıklarını Mitch’in o ‘’sürtük’’le niye evlendiğini sorar. Mitch ‘’O sürtük değil.’’ der. Mitch Slim’i sevmektedir. 

 

Slim Gracie’nin yanında ağlamaya başlayınca Gracie: ‘’Sen galiba babamı özledin.’’ der. Slim: ‘’Baban bana kötü davranıyor.’’ deyince Gracie: ‘’O zaman özlediğin birileri var.’’ der. Aslında kendisi babasını özlemektedir.

 

Velayet duruşması birkaç ay sonradır. Slim ve Gracie daha önceki sevgilisi Joe ile beraberdir. Joe ‘’Merak etme anneden yanadırlar.’’ der. Slim Mitch’in çok parası ve çok avukatı olduğunu söyler. Slim ve Joe yatak odasında ateşlenirler ve öpüşüp sarılarak uyurlar. Slim hızını alamaz bir de ertesi gün çocuğuyla öpüşür. Ebeveynler çocuklarını dudaklarından öpmemelidir. 

 

Mitch Slim’in evine girer ve ona saldırır. Onun Joe ile birlikte olduğundan haberi vardır. Mitch Slim’i geri istemektedir ve onunla birlikte olmayacaksa kimseyle olamayacağını söylemektedir. Mitch Slim’i boğmaya çalışır. Bu sırada Gracie olayı görür ve müdahale eder. Babasının saçını çeker. Slim dirsek vurarak Mitch’e karşı koymaya çalışır. Mitch Gracie’yi ittirir, Gracie yere düşer. Slim kol saatindeki biber gazını Mitch’e sıkarak ondan kurtulur. Gracie’yi de alır ve kaçar. Arabayla giderken Slim dışarıdan Robbie’yi görür ve ilk tanışma sahnesinin bir tezgah olduğunu anlar. Robbie arabasıyla kovalamaya başlar ve bu kovalamacada Robbie Slim’e arkadan sürekli çarparken Gracie ağlamaktadır. 

 

Adamın elinden kurtulunca Slim Gracie’ye ‘’Neler olduğunu anlatayım mı?’’ diye sorar. Gracie olumsuz anlamda başını sallar. 

 

Slim James adındaki avukata gider. James Slim uğradığı şiddeti kayda geçirmediği için bu durumun Mitch’i cesaretlendirdiğini ve çocuğun velayetini de kesin Mitch’in alacağını söyler. Yani yardımcı olamaz. James’e göre velayet duruşması Mitch’in Slim’i öldürmesi için bir fırsattır. Artık Slim’e kimse yardımcı olamaz. Slim Gracie’yi Ginny’e bırakır. Slim dövüş sanatı öğrenmeye karar verir. Velayet duruşmasına 1 ayı vardır. Dövüş hocasını ona Jupiter bulmuştur. Slim dövüş sanatını öğrenir. 

 

Slim Mitch’in evine girer. Bıçak, silahları saklar. Telefonları kitleyen bir makine koyar.  Slim’in sözüdür: ‘’Hayatını ve çocuklarını korumak için tanrısal ve hayvani bir hakkın var.’’  Mitch eve geldiğinde Slim kendini belli eder. Mitch silahlarına sarılır ama Slim onları saklamıştır. Slim Mitch’e şunu der: ‘’Korkak mısın? Korkaksan kaçabilirsin.’’ Mitch Slim’in yanında başka biri olduğunu düşünür ama yoktur. Slim gard pozisyonunda Mitch’in karşısına çıktığında Mitch onu hâlâ küçümsemektedir: ‘’Benimle erkek erkeğe mi dövüşeceksin?’’ Erkek olmadığı için Slim’i aşağılamaya çalışmaktadır. Slim: ‘’Kadın.’’ diye vurgu yapar. Mitch dövüşmenin saçma olduğunu söylerken Slim ona savunmasızken kendisine vurabildiğini söyleyerek suratına tokat atar. Mitch daha sözünü bitirmeden Slim ona bir tane daha tokat vurur. Slim şunu söyler: ‘’Bana sadece beklemediğim anda vuracak kadar korkak mısın?’’ Ve iki tokat daha vurur. Mitch şunu söyler: ‘’Belki beni dövdün. Ama öldürmeyeceksin.’’ Slim şunu söyler: ‘’Meşru müdafaa cinayet değildir.’’ İyi de bu meşru müdafaa değil ki. Adamın evine girmişsin. İlk darbeyi de sen vurmuşsun. Dövüşürlerken Mitch Slim’e hiç vuramamaktadır, bu da dövüşün güçle ilgisi olmadığını göstermektedir. Slim düzmece mektupla olaya meşru müdafaa süsü vereceğini dile getirmektedir. İyice dayak atıp bayılttıktan sonra mermerle boynuna vurarak öldürmek ister ama yapamaz. Slim telefonla konuşurken Mitch ayılır ve Slim’in kafasına lambayla vurur ve yere düşürür. Yerde tekmelemek isterken Slim onu asma kattan aşağı atar. 

 

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KURAK GÜNLER

Kurak Günler filminin geçtiği Yanıklar isimli taşra kasabasında kuraklık ve obruklar vardır. Belediye sakinleri havaya tüfekle ateş ederek d...